Главная » 2013 » Ноябрь » 27 » Страховиками-членами МТСБУ сформовано базовий гарантійний внесок відповідно до нових вимог законодавства
15:29
Страховиками-членами МТСБУ сформовано базовий гарантійний внесок відповідно до нових вимог законодавства

Переважна більшість страховиків-членів Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) станом на 5 листопада 2013 року виконали нові вимоги законодавства щодо формування розміру базового гарантійного внеску.

Для забезпечення гарантій виконання зобов’язань перед страхувальниками та потерпілими у дорожньо-транспортних пригодах в Закон України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» внесено зміни, якими збільшено розміри базових гарантійних внесків до фондів МТСБУ. А саме гарантійний внесок до фонду страхових гарантій встановлено у розмірі не менше за суму еквівалентну 1 млн. євро (було – 300 тис. євро); дофонду захисту потерпілих – не менше за суму еквівалентну 500 тис. євро (було – 100 тис. євро).

Діючі члени МТСБУ, відповідно до законодавства, мають право сформувати необхідний розмір базового гарантійного внеску в два етапи. Половину коштів, яких недостатньо до встановленого Законом мінімуму, вони повинні внести до відповідного фонду МТСБУ до 05.11.13. В повному об’ємі базові гарантійні внески повинні бути сформовані кожним членом МТСБУ до 05.11.14.

Гарантійний внесок до фонду страхових гарантій відповідно до нових вимог законодавства на 05.11.13 сформовано кожним страховиком-повним членом МТСБУ в повному обсязі.

Базовий гарантійний внесок до фонду захисту потерпілих відповідно до нових вимог законодавства на 05.11.13 сформовано переважною більшістю страховиків-асоційованих членів МТСБУ.

На даний час заборгованість у зв’язку з недоформуванням необхідного розміру базового гарантійного внеску до фонду захисту потерпілих наявна у 28 компаній. При цьому у більшості з них вона виникла суто з технічних причин і найближчим часом буде погашена.

Відповідно до законодавства, страховик, який протягом двох місяців має заборгованість перед МТСБУ щодо сплати у повному обсязі внесків, відрахувань до фондів МТСБУ,  втрачає відповідний статус асоційованого та/або повного члена МТСБУ.

Страховики, які недоформували базовий гарантійний внесок у належному обсязі, мають обмеження на видачу бланків страхових документів .

За песимістичними оцінками, у зв’язку з невиконанням вимог щодо збільшення розміру базового гарантійного внеску з внутрішнього ринку автоцивільної відповідальності вийдуть не більше 10 компаній, сумарна доля ринку яких складає менше 4%. Тобто це ті страховики, для яких обов’язкове страхування автоцивільної відповідальності не є профільним та в світлі нових законодавчих норм стає економічно недоцільним.

Заяви про припинення членства в МТСБУ вже подано чотирма компаніями: ПАТ «СК «ЛЕММА» (заява від 26.06.13), ПрАТ «СК «Кримська» (заява від 28.10.13), ПрАТ «СК «Енергорезерв» (заява від 30.10.13), ПрАТ «СК «Крона» (заява від 05.11.13).

У двох страховиків (ТДВ «СК Провіта», ПрАТ «СК «Страховий капітал») рішенням Уповноваженого органу анульовано (відкликано) ліцензію на здійснення ОСЦПВВНТЗ.

Таким чином, ринок в цілому виконав вимогу законодавства щодо збільшення розміру базового гарантійного внеску до фондів МТСБУ. А, отже, успішно пройшов перший етап підвищення рівня гарантій виконання зобов’язань перед страхувальниками та постраждалими у ДТП. Адже згідно Закону гарантійні внески не повертаються страховику у разі початку процедури банкрутства, а використовуються виключно для виплати за договорами автоцивільної відповідальності, укладеними збанкрутілими страховиками.

Просмотров: 563 | Добавил: defaultNick | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
наши партнеры
наши партнеры
  • СТ Домiнанта
Наши координаты
МТАС №1 Кривой Рог
50014 Кремлевская
перед ост. ш.Октябрьская



+3 8067 6382378  
alexandergdanov@gmail.com             skype gdanovas1
МТАС №1 на карте